Претрага:

Техничка школа 23. Мај (16.03.2022)

Ученици и професори Техничке школе „23.Мај“ Панчево,  у среду, 16. марта 2022. у периоду од 13.30 до 15.30 часова, моћи ће добровољно да дају крв у оквиру  акције која се организује у фискултурној сали школе. Пунолетни ученици сваке године се одазивају овим акцијама и део су велике породице донатора ове драгоцене течности.

Црвени крст Панчево и Завод за трансфузију крви Војводина подсећају да се залихе крви непрестано троше и треба их стално допуњавати и да увек постоји потреба за добровољним даваоцима крви.  Добровољни давалац крви може бити свака здрава особа, мушког и женског пола, старости змеђу 18 и 65 година.
Да би се што боље осећали при давању крви, поготово ако је то прво давање, одређени савети би могли да буду од користи.
Препоручује се да пре давања крви особа буде одморна, да је претходне ноћи спавала уобичајено (довољно), да је узела лагани оброк и извесну количину течности- најбоље 4 чаше воде 1-2 сата пре давања крви.Зашто бисте дали крв?“
1. Зато што можеш.
Врло једноставно. Имаш између 18 и 65 година, здрав си и одморан. Ми волимо да кажемо да је давање крви ПРИВИЛЕГИЈА ЗДРАВИХ ЉУДИ. Искористи ту привилегију и #БудиДавалацКрви.
2. Спашаваш и до 3 живота
Од јединице крви коју дајеш издвајају се 3 компоненте крви и то најчешће еризтоцити (црвена крвна зрнца), тромбоцити (крвне плочице) и крвна плазма. Тако да 3 ПАЦИЈЕНТА добијају ове компоненте и ти си вишеструко помогао.
3. Траје врло кратко.
Сам процес давања крви траје неких 10-15 минута са све прегледом и попуњавањем упитника. Не губиш много и у исто време МНОГО ДАЈЕШ!
4. Сазнаћеш своју крвну групу.
Многи људи не знају своју крвну групу или мисле да знају. Давањем крви добијаш књижицу и знаћеш тачно КОЈА СИ КРВНА ГРУПА.
Па ето, чињенице су ту и сада само остаје да се прошеташ до најближе установе за давање крви и да ДАШ КРВ.
Чекамо ТЕ! И ЧЕКАЈУ ТЕ!