Претрага:

11. СЕПТЕМБАР СВЕТСКИ ДАН ПРВЕ ПОМОЋИ 2021

Ове године, Светски дан прве помоћи ће бити обележен у суботу, 11. септембра. На овај дан организације Црвеног крста широм света настоје да скрену пажњу јавности о значају познавања прве помоћи за појединца и за друштвену заједницу.
Годишње више од 14 милиона људи широм света научи како да пружи прву помоћ у оквиру организације Црвеног крста. Прва помоћ је прознатиљив симбол организације Црвеног крста и једна од важних области деловања Црвеног крста у целом свету.
Свако од нас може бити у прилици да треба прву помоћ. У исто време свако од нас може да научи да пружи прву помоћ. Прва помоћ спасава живота, али је такође гест хуманости, алтруизма и развијеног осећаја за потребе других људи. Што већи број грађана зна да пружи прву помоћ, тиме је наше животно окружење безбедније.

Прва помоћ деци – прва помоћ за децу
У фокусу Светског дана прве помоћи у 2021 години су деца. Говорићемо о томе како учити децу да пруже прву помоћ и зашто је нeопходно да сви који раде са децом и бораве са њима знају прву помоћ.
Повреде су најчешћи разлог угрожености здравља код деце и младих. Психофизичке каратктеистике деце и младих чине их посебно осетљивом категоријом становништва.

Уобичајене врсте активности код деце, ко што су трчање, скакање, пењање, вожња бицикла могу довести до настанка повреде. Оне су најчешће узроковане падовима или деловањем сила при ударцу или наглом покрету.


Обележавање Светског дана прве помоћи на коодинативним нивоима ће се реализовати 11. септембра организацијом јавних манифестација које обједињују смотру екипа прве помоћи и реалистичког приказа и промотивне активности у комуникацији са медијима и директној комуникацији са грађанима. Координацију манифестација врши седиште Црвеног крста. Реализоваће се манифестације на четири локације са учесницима из следећих организација:

  • У Београду,
  • У Новом Саду,
  • У Kраљеву,
  • У Врању,