Претрага:

140. рођендан Црвеног крста Панчево

У  овој години славимо 140 година од свог оснивања и то је прилика да са Вама поделимо радост али и да се захвалимо како Вама, тако и свим сарадницима, партнерима и свима који подржавају хуманитарну мисију и мандат Црвеног крста у Србији.  

Пре свега желимо да изразимо велику захвалност нашим волонтеркама и волонтерима на несебичном ангажовању и опредељењу ка очувању хуманих вредности које красе људска бића.

Црвени крст Панчево је, као хуманитарна, независна, непрофитна и добровољна организација,  основан за територију града Панчева  01. фебруара далеке 1881. године. Саставни је део Црвеног крста Војводине и Црвеног крста Србије, јединог националног друштва у Републици Србији, део смо међународног хуманитарног покрета вођени заједничким принципима и под истим знаком.

Црвени крст Панчево је  организација која успешно помаже надлежним органима града Панчева у хуманитарној области, не само деценијама већ ево и више од једног века и испуњава  своју мисију у складу са законом повереним јавним овлашћењима.  

Тако смо, током 2020. године помогли  и подржали 7207 породица, кроз Програм социјалне делатности. У виду пакета укупно је дистрибуирано 23.393. килограма хране, 12.383. килограма хигијене, 5230 килограма одеће и обуће. Током 52 дана ванредног стања, 25 волонтерки и волонтера и 7 запослених учествовало је у снабдевању 462 породице са животним намирницама, лековима и другим потребштинама. Оганизоване су укупно  62 акције добровољног давања крви од чега 56 акција у просторијама Црвеног крста Панчево, а 6 акција у локалној заједници. Прикупљено је укупно 1968 јединица крви а од тог броја 100 лица је први пут дало крв.

Обележавање овог изузетно вредног јубилеја, 140 година од оснивања  и рада Црвеног крста Панчево, ове године ће се одвијати у другачијим околностима и у условима који су посебни и различити од услова које познајемо и памтимо. Наше активности ће и током ове године, кроз прегалаштво запослених и волонтерки и волонтера, бити усмерене на олакшавање људске патње са задацима у пружању помоћи угроженим лицима у случају природних, еколошких или других несрећа, бризи о животу и здрављу људи, пружању социјалне заштите и збрињавању. Као и до сада спроводићемо наше превентивне активности, радити на подизању свести и едукацији грађанки и грађана у области здравствене и социјалне заштите као и вршњачке едукације у основним и средњим школама које су од важности за одрастање и здравље младих и хуманих генерација.

Истрајаваћемо на ширењу  хуманих  вредности у друштву али и указивању о друштвеном значају волонтеризма, без обзира на животну доб, као и на важност у личном афирмисању појединаца кроз хуманитарни рад.

Свима желимо добро здравље и сваки успех.

Милица Тодоровић, секретарка Црвеног крста Панчево