Претрага:

31. мај-Светски дан без дувана 2024

Сажетак:

Светски дан без дувана 2024

Заштитимо децу од употребе дуванских производа

Светски дан без дувана обележава се традиционално 31. маја.

Ове године Светска здравствена организација (СЗО) пласирала је поруку којом настоји да подигне свест јавности о штетном утицају дуванских производа на децу и младе.

Зашто дуванска индустрија циља управо на децу и младе? Да би се обезбедио стални прилив нових корисника, дуванска индустрија ради на стварању оних окружења која промовишу прихватање дуванских производа међу сваком следећом генерацијом.  

Популарност производа као што су електронске цигарете и никотинске врећице бележи огроман раст међу младима током последњих неколико година. У неким земљама европског региона, стопе употребе е-цигарета међу школском децом су чак 2-3 пута веће од стопа пушења обичних цигарета.

У Србији тренд јасно показује тенденцију превладавања електронских цигарета међу младима у последњих пар година. Последње истраживање о понашању у вези са здрављем деце школског узраста у Републици Србији, показало је да је употреба електронских цигарета код нас веома заступљена и да је електронске цигарете пробао чак сваки пети ученик петог и седмог разреда основне и првог разреда средње школе, са готово подједнаком учесталошћу коришћења међу дечацима и девојчицама.

Дизајн и изглед електронских цигарета се стално мења, а кључни фактор који доприноси расту популарности је и сам начин пласирања ових производа на тржиште, путем канала комуникације блиских младима, уз дизајн и поруке које су обликоване циљано за ову популацију, уз ангажовање бројних инфлуенсера на које се угледају.

За децу и младе управо електронске цигарете могу послужити као „улазни“ производ ка будућем конзумирању далеко шире палете дуванских производа, укључујући и традиционалне цигарете.  Уз све то, занемарује се и чињеница да аеросоли електронских цигарета садрже једињења која, поред тога што су и сама токсична, олакшавају стварање зависности од никотина те тако повећавају вероватноћу да млади који користе електронске, почну да користе и традиционалне цигарете.

Због свега наведеног, циљ овогодишњег Светског дана без дувана и глобалне кампање СЗО јесте  да се подстакне најшира јавност, свако дете, родитељ, наставник, здравствени радник и све друштвено одговорне организације и појединци, да би се смањио утицај манипулативних маркетиншких порука у вези са дуванским производима на младе, па самим тим и утицај на здравље генерација које долазе.

Црвени крст Панчево ће овај дан обележити уличном акцијом и на тај начин покушати да скрене пажњу јавности на штетност никотинских производа. У сарадњни са ОШ „Јован Јовановић Змај“ волонтерка Јана Цветиновић која је вршњачки едукатор ће одржати предавање ђацима VI разреда уз настојање да им укаже на штетност конзумације ових производа,