Претрага:

Добровољно давање крви у условима ванредног стања!

Добровољно давање крви мора се одвијати и у условима ванредног стања јер увек постоје они пацијенти којима је крв неопходна.
У ситуацији у којој се налазимо у вези са Ковид-19, трансфузијско лечење мора бити континуирано и сигурно, посебно се мора узети у обзир да се може очекивати смањен број здраве популације која може дати крв и смањен оџив добровољних давалаца крви због утицаја јавно здравствених мера које се предузимају. Сви који су здрави и могу и желе да дају крв, не треба ни на који начин то да одлажу због ситуације са корона вирусом. И током ванредног стања прикупљање крви одвијаће се према планираном распореду јер су крв и компоненте крви стално потребне пацијентима.
Континуирано, благовремено и ефикасно снабдевање здравствених установа и болесника безбедном крвљу и крвним продуктима представља веома важан предуслов за функционисање здравственог система сваке земље и у овим условима свакако да представља један од приоритета.

Не смемо заборавити да крв нема алтернативу и да постоје они којима је неопходна без обзира на све. Из тог разлога Црвени крст Панчево ће наставити са реализацијом акција добровољног давања крви у сарадњи са Заводом за трансфузију крви Војводине.
Градска акција планирана за 25 март 2020. године ће се одржати у свом редовном термину о д 9-12х. Грађани ће крв моћи да дају у Црвеном крсту у улици Жарка Зрењанина 15.

Све новости и евентуалне промене у вези са акцијама и процедуром добровољног давања крви током ванредног стања редовно ће бити објављиване на Фејсбук страници Црвеног крста Панчево као и на званичном сајту Црвеног крста Панчево њњњ.црвеникрстпанцево.орг.рс

У циљу спречавања преношења Ковид-19 инфекције за даваоце крви имплементиране су додатне мере како би се обезбедиле довољне количине безбедне крви за трансфузијско лечење. Већина мера су саставни део уобичајене процедуре са изменама које имају за циљ само да појачају наџор у новонасталој ситуацији.

Апел Црвеног крста:
ДАВАОЦИ КРВИ, МОЛИМО ВАС ДА НЕ ДОЛАЗИТЕ на давање крви уколико:
• сте у последњих 28 дана путовали изван Србије
• имате прехладу, кашаљ и кијање,
• имате повишену телесну температуру,
• сте били у контакту са болесном особом чији симптоми личе на инфекцију корона вирусом.
Према препорукама ЕЦДЦ се уводе мере код давалаца крви у циљу спречавања преноса Ковид-19:
• одлагање давања крви, ћелија и ткива 28 дана након излагања потврђеном случају или
повратка из подручја са инфекцијом Ковид-19
• одлагање давања крви даваоцима са симптомима респираторне инфекције
• подсећање давалаца крви на обавезу да у случају појаве знакова заразне респираторне болести до 14 дана након давања крви телефоном обавесте о томе овлашћену трансфузијску установу у којој су дали крв.
Опште мере за спречавање ширења инфекције укључују:
• правилно покривање уста и носа приликом кашљања и кијања,
• избегавање додиривања очију, носа или уста
• редовно прање руку и остале добре хигијенске навике
• остајање код куће када сте болесни
• избегавање блиског контакта са болесницима.