Претрага:

Европски дан борбе против трговине људима

Европски дан борбе против трговине људима – 18. октобар, као и сваке године обележили смо радно и са најосетљивијим члановима нашег друштва – децом и младима.


Наши искусни едукатори и тренери реализовали су низ радионица у основним и средњим школама: ОШ „Олга Петров“ из Банатског Брестовца, ОШ „Борисав Браца Петров“, Техничка школа „23. мај“ и ШОСО „Мара Мандић“. А као централни догађај 18.10. у вртићу Бамби одржали смо сајам за предшколце са низом активности намењени баш овом узрасту. Предан и напоран рад наших волонтера и волонтерки имао је за резултат да у само 4 радна дана едукујемо преко 250 деце и младих! 💪


Рад на овом програму је континуран процес едуковања деце и младих како би знали да препознају потенцијално опасне ситуације, да примене мере опреза и никада не постану жртве.

Трговина људима као облик модерног ропства је злоупотреба људских бића и повреда њихових основних људских права ради стицања материјалне користи. Жртве трговине људима су особе које су у друштву најрањивије. Готово по правилу потичу из средина у којима су њихова права, и пре укључивања у ланац трговине људима, била угрожена сиромаштвом и нефункционалном породицом.

Општа неиформисаност о постојању проблема, његовој сложености, ризику, опасности и последицама које собом носи чини да потенцијалне жртве лакше бивају манипулисане као и да изостаје адекватан одговор друштва у циљу њихове заштите.


Европска Комисија 2007. године прогласила је 18. октобар за Европски дан борбе против трговине људима. Од тада се широм Европе организују активности које имају за циљ подизање свести јавности о проблему и последицама трговине људима. Размере проблема трговине људима и његов утицај на живот и здравље људи довеле су до активног укључивања Црвеног крста Србије у настојање да се спречи и олакша људска патња, а само заједничком и свеобухватном, континуинираном активношћу свих институција и друштвено одговорних организација може се стати на пут овом озбиљном проблему.


Едукуј се – остани безбедан!