Претрага:

Помоћ нам је у крви

У ситуацији у којој се налазимо везано за Ковид-19, трансфузијско лечење мора бити континуирано и сигурно, а мора се узети у обзир да се може очекивати смањен број здраве популације која може дати крв и смањен одзив добровољних давалаца крви због утицаја јавно здравствених мера које се предузимају.

Црвени крст се континуирано бави промоцијом, регрутовањем и задржавањем давалаца али и организацијом акција ДДК у сарадњи са овлашћеним трансфузијским установама и у околностима пандемије корона вирусом.

Акције се  не сматрају окупљањем грађана већ су неопходан предуслов за функционисање система здравствене заштите.

Сви који су здрави, имају између 18 и 65 година и могу и желе да дају крв не треба ни на који начин то да одлажу због ситуације са корона вирусом. Мушкарци могу дати крв на сваких 16 недеља а жене на сваких 12 недеља.

Акције добровољног давања крви треба се одвијају према планираном распореду јер су крв и компоненте стално потребне пацијентима.

Напомињемо да се акције организују уз поштовање свих хигијенско епидемиолошких мера која се односе на КОВИД-19. Већина мера су саставни део уобичајеног избора давалаца крви са изменама које имају за циљ само да појачају надзор у новонасталој ситуацији.

Сходно ситуцији, грађане молимо да не долазе на давање крви уколико:

  • су у последњих 28 дана путовали изван Србије,
  • имају прехладу, кашаљ и кијање,
  • имају повишену телесну температуру,
  • су били у контакту са болесном особом чији симптоми личе на инфекцију корона вирусом.

Давање плазме и давање крви након прележаног вируса

Све особе које  које су прележале KОВИД-19 а  желе да дају крв, требало би најпре да контактирају овлашћену трансфузијску установу или да дођу на акцију, да понесу своју медицинску документацију и на лицу места увидом у документацију и прегледом ће се утврдити да ли постоје услови за давање крви или не.  

Даваоци који су прележали КОВИД-19  могу дати крвну плазму. Све информације могу наћи на сајту www.donirajplazmu.gov.rs или на телефон 19819.

Сваке среде у Црвеном крсту Панчево се у сарадњи са Заводом за трансфузију крви Војводине организују акције добровољног давања крви у периоду од 9 до 12 часова.