Претрага:

Пружите руку за живот

Због обележавања празника “Дан примирја у Првом светском рату“, редовна Градска акција давања крви биће одржана у четвртак, 12.11.2020. године у просторијама Црвеног крста Панчево у улици Жарка Зрењанина 15 у периоду од 9 до 12 часова.


Живот не може да стане, дајте крв!

У току ванредне ситуације у целокупном здравственом систему, изазване пандемијом вируса Kовид 19, смањене су залихе свих крвних група.

Крв и компоненте крви стално су потребне пацијентима, а трансфузијско лечење мора бити континуирано и сигурно и у време пандемије, па овакве активности не треба посматрати као окупљање људи, већ као предуслов лечења оболелих у систему здравствене заштите.

“Континуирано снабдевање компонентама крви је неопходно како би у сваком тренутку било довољно крви за хитне и ванредне ситуације, витално угрожене пацијенте, за терапију онколошких болесника као и планиране хируршке интервенције. Управо зато, молимо све грађане, уколико им здравствено стање дозвољава, да се одазову на акције давања крви које организујемо у сарадњи са Црвеним крстом”-изјавила је Зорица Бјелић, сарадник за односе са јавношћу Завода за трансфузију крви Војводине.

Приликом организације акција добровољног давања крви поштују се процедуре и превентивне мере ради спречавања преноса вируса на акцијама прикупљања крви, у складу са прописима и донетим мерама и то:

  • Пре акције врши се дезинфекција просторија, дезинфекција радних површина и планира се максимални број људи у просторијама;
  • На дан одржавања акције добровољног давања крви поставља се дезо баријера, одржава се дистанца од 1,5 м између свих учесника акције и врши се дезинфекција руку свих учесника акције;
  • Сви запослени у Црвеном крсту, као и волонтери, користе заштитна средства (визире, маске, рукавице);
  • Екипа Завода за трансфузију крви користи своју заштитну опрему;
  • По завршетку акције поново се ради дезинфекција простора.

Пружите руку за живот!