Претрага:

Срећан нам рођендан!

Рођендан је Црвеног крста Србије и то 146.! А и Црвени крст Панчева као једна од првих локалних организација не заостаје пуно, нама је 141. рођендан!

Да се не хвалимо сами, преносимо део текста из листа Новости који говори о успесима наше организације свих ових година.

„Данас се обележава скоро век и по постојања, а тешки историјски моменти нису могли да протекну без помоћи, топле речи и осмеха „војника“ у редовима ове организације.

Њихов активизам испуњен је лепим и тешким тренуцима, али увек је загарантовано задовољство када другима успеју да помогну и улепшају дан. Тренутно је око 60.000 волонтера спремно да прискочи у помоћ, од тога, младих је 21.000.

Црвени крст Србије основан је 6. фебруара 1876. године у данашњој згради Музеја југословенске кинотеке у Београду. Страдање избеглица после херцеговачког устанка и потреба да овом становништву пруже помоћ био је мотив да се хумани на овај начин организују. Иницијатор идеје био је др Владан Ђорђевић, а први председник митрополит Михајло Јовановић.

Током прошлог и овог века наш народ нису заобилазиле природне и ратне катастрофе и тада су волонтери били у првим редовима да пруже помоћ. Током кризних ситуација „исплива“ највише грађана које краси хуманост, па радо приступају у редове Црвеног крста.

У време мирних периода, обучавају младе да делују у несрећама и у пружању прве помоћи, организују акције добровољног давања крви, помажу младима и старима и спремају оброке за најугроженије.“