Претрага:

Светски дан добровољних давалаца крви – 14. јун 2020.

Дајте крв, и учините свет здравијим местом!

Потреба за безбедном крвљу је универзална. Безбедна крв је кључна подједнако за лечења и хитне интервенције. Крв може да помогне пацијентима у животно угроженим стањима да живе дуже и са бољим квалитетом живота, као и да помогне сложене медицинске и хируршке процедуре. Крв је такође важна у лечењу повређених током свих хитних ситуација (природних катастрофа, несрећа, оружаних сукоба) и има есенцијалну улогу у спасавању живота на порођајима и у неонаталном збрињавању.

Међутим, приступ безбедној крви још увек је привилегија  појединих земаља. Већина земаља ниског и средњег дохотка се бори  да обезбеди сигурну крв јер је број давалаца низак а опрема за тестирање оскудна. У целом свету се  42% крви прикупи у земљама са високим дохотком, а оне су станиште за само 16 % светске популације.

Довољне резерве безбедне крви могу бити обезбеђене само путем редовних давања крви добровољних, неплаћених давалаца. Зато је Скупштина Светске здравствене организације још 2005. године одредила посебан дан захвалности даваоцима крви  и дан када треба охрабрити још људи да добровољно дају крв. Светски дан давалаца крви се зато обележава сваке године 14. јуна.  Тај дан је прилика да се захвалимо даваоцима крви али и дан за подизање свести о глобалној потреби за безбедном крви и указивањем на то како свако може да допринесе тој потреби.

КАМПАЊА 2020

Овогодишњи Светски дан давалаца крви обележава под називом „Безбедна крв спасава животе„  са слоганом „Дај крв и учини свет здравијим местом за живот“. Идеја је да се фокусирамо на допринос који сваки појединачни давалац може дати како би побољшао здравствено стање осталих људи у заједници. Донације крви су потребне у целом свету како би се обезбедило да појединци и заједнице имају приступ безбедној крви и крвним продуктима сигурног квалитета и у  уобичајеним и у  хитним ситуацијама. Кампањом позивамо још људи широм света да постану спасиоци живота путем редовног, добровољног давања крви.

Циљеви овогодишње кампање су :

  • Захвалност  појединцима који дају крв и охрабрују још људи да почну са давањем.
  • Подизање шире свести о хитној потреби да се повећа доступност безбедној крви за употребу где год и кад год је потребна да се спасе живот .
  • Представљање потребе за универзалним приступом безбедној трансфузији  крви  и обезбеђивање заступања у улози обезбеђења ефикасне здравствене заштите и остваривању универзалног праћења здравља.
  • Мобилизација подршке на националном, регионалном и глобалном нивоу међу владама и развојним партнерима да инвестирају, ојачају и одрже националне програме давања крви.

ДОГАЂАЈИ СВЕТСКОГ ДАНА ДАВАЛАЦА КРВИ 2020.

Услед тренутне пандемије KОВИД-а 19 , Светска здравствена организација ће ове године водити глобалну виртуелну кампању.