Претрага:

Светски дан срца 29. септембар 2021.

Поводом Светског дана срца, 29. септембра 2021. године у Црвеном крсту Панчево је одржана едукативна трибина за волонтерке сениорке на којој се говорило о болестима срца и кардиоваскуларног система, али и о томе како можемо здравим начиним живота утицати да се ризик од обољевања смањи на минимум.
Предавач др Милан Трифуновић је указао на факторе ризика који се могу контролисати, лечити или модификовати, као што су: висок крвни притисак, висок ниво холестерола, прекомерна ухрањеност/гојазност, употреба дувана, физичка неактивност и шећерна болест.
Живимо у времену пандемије КОВИД -19 која оптерећује здравствене системе и подиже ниво индивидуалне одговорности за сопствено здравље и здравље целокупног друштва..
КОВИД-19 нарочито угрожава срчане болеснике и ставља их под двоструки ризик. С једне стране, срчани болесници су већ нарушеног здравља, а ако се инфицирају вирусом САРС-КоВ-2, ризик да развију тежу клиничку слику, са често фаталним исходом је већи.
Зато ове године, 29. септембра, кампања поводом обележавања Светског дана срца истиче потребу за проналажењем алтернативних начина повезивања људи у циљу превенције и лечења КВБ.
И обележава се под слоганом: “ПОВЕЖИ СЕ СРЦЕМ”

У поподневнима часовима је реализована улична акција у центру Панчева, где су волонтер И волонтерка суграђанима и суграђанкама делили едукативни материјал на тему превенције КВБ.