Претрага:

Светски дан здравља

Здрави били! Чувајмо здравље, своје и оних који су ту око нас. Постоји много једноставних начина за то који зависе искључиво од нас.

Светски дан здравља  7. април,  који се сада обележава у јеку епидемије Корона вируса, је прилика да свако од нас пружи свој допринос у глобалној кампањи која је усмерена на изградњу праведнијег, здравијег света и која промовише здравствену равноправност.

Неки људи  могу да живе здравије док постоје велике групе људи које живе у сталном ризику од тога да им приступ здравственим услугама може бити отежан. Говоримо о милионима који не могу да приступе основним здравственим услугама.

Пандемија КОВИД-19 нас је упозорила колико је важно имати приступ здравственим услугама али и да могућност лечења зависи од услова у којима се рађамо, растемо, живимо, радимо и старимо. Угрожавајући утицај пандемије је био највећи управо на најсиромашније и оне групе за које је мање вероватно да ће имати приступ квалитетним здравственим услугама. Тиме ће вероватније имати и негативне последице као резултат мера спроведених за сузбијање пандемије.

Црвени крст Панчево ће наставити да даје свој пуни допринос здрављу и добробити суграђанки и суграђана кроз здравствену превенцију и едукацију, унапређење менталног здравља и психосоцијалну подршку, негу и прву помоћ у заједници, као и програме хигијене у циљу испуњавања потреба рањивих или маргинализованих група.

Промовисаћемо солидарност кроз едукацију јавности и корисника о поштовању препорука које се односе на здравствену безбедност и здравље, помоћи ћемо различитим категоријама становништва у приступу здравственим услугама.

Црвени крст Панчево стоји на услузи онима којима је потребан било који вид подршке у процесу имунизације. Овим путем подсећамо да одређени број лица због свог здравственог стања није у могућности да се вакцинише те тиме што смо одговорни и вакцинишемо се чувамо, не само себе, већ и све њих.

Позивамо вас да овог 7. априла промовишемо једнак приступ здрављу кроз своје активности олакшавајући приступ онима којима је помоћ потребна, подигнемо свест свих нас о значају упражњавања здравих стилова живота, превенцији здравља  и потребе за редовним прегледима. На овај начин ћемо дати сопствени допринос у постизању  равноправнијег приступа здравственим услугама, особито угроженијим лицима.