Претрага:

Светски дан здравља

Поводом обележавања Светског дана здравља, Црвени крст Панчево и Завод за јавно здравље Панчево су организовли јавно здравствену акцију за  чланице Клуба сениорки која је одржана у сали Црвеног крста Панчево у петак 5. априла  2024. године у времену од 10:00 до 12:00 часова.

На предавању је говорила др Снежана Ђуирић из ЗЗЈЗ Панчево ко правилној исхрани, физичкој активности и здравим стиловима живота. Након предавања прсутни су имали прилику да им се одреди индекс телесне масе (ИТМ), уради контрола крвног притиска и шећера у крви.

Овогодишња тема “Моје здравље, моје право” одабрана је како би се заговарало право свих и свуда на доступност квалитетним здравственим услугама, образовању и информацијама, као и сигурној питкој води, чистом ваздуху, доброј исхрани, квалитетном становању, пристојним условима рада и околине, али и слободу од дискриминације.

Истог дана волонтерке Црвеног крста Панчево су уличном акцијом скренуле пажњу на овај дан и на то колико је важно бринути о свом здрављу и деловати превентивно колико је то могуће. Постављен је штанд Црвеног крста Панчево у Градском парку, са много информативних летака, флајера које пружају неке основне информације о правилној исхрани, значају кретања, превенцији вискоког крвног притиска, али и менталном здрављу. Свима који су желели понуђено је воће, као симбол здравља и упонати су порукама које је Светска здравствена организација поводом овог дана послала широм света.

Кључне поруке Светског дана здравља 2024. године:

1.         Упознајмо своја здравствена права, јер свако има право на сигурну и квалитетну здравствену заштиту без икакве дискриминације; на приватност и поверљвост својих здравствених података; на информације о свом лечењу

2.         Доносимо одлуке о властитом здрављу, искористимо знања која сун ам доступна И побољшајмо здравље добрим навикама.

3.         Заштитимо своје право на здравље као основно људско право, јер свако би требао имати приступ здравственим услугама које су му потребне, без суочавања с финансијским потешкоћама.

4.         Поштовање права на здравље је основа ширих људских права.