Претрага:

Ванредна акције добровољног давања крви

У суботу, 22.06.2024. у термину од 10,00 до 13,00 часова у улици Милоша Обреновића бр. 1, на платоу испред Полицијске управе Панчево, биће постављен Трансфузиомобил, наменско покретно возило за прикупљање крви. Због изузетно малих залиха крви, карактеристичних за летњи период, и због велике потребе да се обратимо јавности, грађанкама и грађанима  са молбом да дају крв, са истим захтевом смо се обратили и ПУ Панчево те је на нашу молбу послат позив и свим полицијским службеницима да се одазову овој акцији, јер свака јединица крви биће најдрагоценија лек у овом тренутку.

У протеклом период залихе крви су биле довољне, међутим, због смањеног броја давалаца и залихе су се смањиле. Дневне потребе крви су веће него што се обезбеди на дневном нивоу. На жалост, у Војводини се  прикупи  око 100 јединица крви дневно, док су потребе око 220-250 јединица и то никако није довољно да се покрију све болнице у Војводини, тиме  ни потребе наше Опше болнице Панчево.

Велики број пацијената зависи од нас, наше добре воље и ревносних давалаца крви, али сада морамо да подстакнемо и све оне који нису до сада били део ове велике нахјуманијне породице, да им се придруже и постану даваоци крви.

Ако сте у могућности да се придружите Јавној акцији прикупљања крви у граду Панчеву, коју управо објављујемо,  овим путем молимо грађанке и грађане да се одазову.

Овим путем желимо да изразимо и огромну захвалност ПУ Панчево на уступљеном простору где ће бити постављен Трансфузиомобил као и на несебично пруженој подршци Црвеном крсту Панчево да заједничким снагама мобилишемо све ресурсе, сопствене и јавне и сопственим примером допринесемо стварању опште атмосфере снажне солидарности.

Подршку акцији добровољног давања крви могу да дају све здраве особе, старости од 18 до 65 година. У нашој земљи мушкарци могу дати крви сваких 12, а жене сваких 16 недеља. Недостају све крвне групе, без обзира на РХ фактор, са највећим акцентом на А и О крвну групу.