Претрага:

11 Мај – Национални дан добровољних давалаца крви

Честитамо празник свим добровољним даваоцима, организаторима акција давања крви и сарадницима!

У Панчеву је овај дан посвећен изражавању захвалности добровољним даваоцима, али и промоцији добровољног давања крви.
У претходној години смо научили да без солидарности и подршке не може бити добро никоме од нас.
Треба имати у виду да у Србији од 100 људи који могу бити добровољни даваоци крви, само њих троје заправо и да крв. Дакле 3% становништа даје крв а сви се ослањамо на њих. Уколико желимо да развијамо, хуманост и културу давања треба да будемо свесни да смо ми ти који можемо да направимо разлику и да увек треба да кренемо од себе.
Добровољни давалац крви може бити свака здрава особа, мушког и женског пола, старости између 18 и 65 година. Мушкарци могу дати крв свака 3 месеца, а жене свака 4 месеца. Крв не треба да дају људи који тренутно примају терапију или имају акутну или хроничну болест. Давање крви није болно, не ствара навику и не штети организму, напротиви, корисно је јер се тиме стимулише организам да ствара нове крвне ћелије и на тај начин проверавате и своје здравствено стање.
Давање крви је спашавање нечијег живота. Од једне јединице крви могу се спасити и до 3 живота! Често су то животи деце и младих којима је крв једини лек и који у процесу лечења имају честу потребу за применом трансфузије. Сазнање да пола сата нашег времена може бити довољно да се спаси неком живот је само по себи огромна мотивација.

Будимо ту једни за друге, буди давалац крви!