Претрага:

14. јун-Светски дан давалаца крви

„Дајте крв. Нека сва срца куцају”

14. јун је Светски дан добровољних давалаца крви и посвећен је неплаћеним, анонимним и добровољним даваоцима крви али давалаштву крви уопште због свих грађана којима је потребно скренути пажњу на то да редовно давање крви обезбеђује довољне количине крви и компоненте крви системима здравствене заштите широм света.
Светска здравствена организација је ове године одабрала да Италија буде домаћин обележавања Светског дана у Риму, 14. и 15. јуна ове године. Управо је Италија на неки начин постала симбол страдања од Ковида 19 али и зато што је победио живот захваљујући и даваоцима крви и даваоцима крвне плазме за многе оболеле суграђане. Како пандемија још увек траје, ове године је догађај посвећен Светском дану бити преношен уживо, односно биће организовани онлајн концерти уз учешће музичара и уметника целе Италије.
Црвени крст Панчево се захваљује свим добровољним даваоцима крви, сарадницима и донаторима у давалаштву крви. Велику захвалност изржавамо и учесницима конкурса „Крв живот значи“ као и њиховим наставницима који су их анимирали и школама испред којих су учествовали.