Pretraga:

14. jun-Svetski dan davalaca krvi

„Dajte krv. Neka sva srca kucaju”

14. jun je Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi i posvećen je neplaćenim, anonimnim i dobrovoljnim davaocima krvi ali davalaštvu krvi uopšte zbog svih građana kojima je potrebno skrenuti pažnju na to da redovno davanje krvi obezbeđuje dovoljne količine krvi i komponente krvi sistemima zdravstvene zaštite širom sveta.
Svetska zdravstvena organizacija je ove godine odabrala da Italija bude domaćin obeležavanja Svetskog dana u Rimu, 14. i 15. juna ove godine. Upravo je Italija na neki način postala simbol stradanja od Kovida 19 ali i zato što je pobedio život zahvaljujući i davaocima krvi i davaocima krvne plazme za mnoge obolele sugrađane. Kako pandemija još uvek traje, ove godine je događaj posvećen Svetskom danu biti prenošen uživo, odnosno biće organizovani onlajn koncerti uz učešće muzičara i umetnika cele Italije.
Crveni krst Pančevo se zahvaljuje svim dobrovoljnim davaocima krvi, saradnicima i donatorima u davalaštvu krvi. Veliku zahvalnost izržavamo i učesnicima konkursa „Krv život znači“ kao i njihovim nastavnicima koji su ih animirali i školama ispred kojih su učestvovali.