Pretraga:

28. April – Svetski dan bezbednosti i zdravlja na radu

Danas je Svetski dan bezbednosti i zdravlja na radu, koji je uspostavljen sa ciljem podizanja nivoa svesti o tome kako raditi bezbedno i očuvati zdravlje radnika, dajući prioritet principu prevencije.

Mogućnost nastanka povrede na radu postoji u svakoj vrsti rada. Rizici na radnom mestu su realni i ukoliko se na vreme prepoznaju, u većini slučajeva ih je moguće eliminisati ili smanjiti. Ukoliko se povreda na radu ipak desi, pružanje prve pomoći na licu mesta, od strane onih koji se zateknu uz povređenog, može spasiti život ili umanjiti posledice povređivanja.
Podsećamo da Crveni krst Pančevo, realizuje obuke prve pomoći i samopomoći za zaposlene u skladu sa Zakonom o bezbednosti i zdravlja na radu.


Pandemija KOVID-19 dovela je do toga da se poslodavci, zaposleni i opšta populacija suoče sa nezapamćenim izazovima u vezi sa virusom i mnogim efektima koje je imao na svet rada.
Otkako se početkom 2020. godine pojavila kao globalna kriza, pandemija KOVID-19 svuda je imala duboke posledice. Pandemija je dotakla gotovo sve aspekte sveta rada, od rizika prenošenja virusa na radna mesta, pa sve do rizika po bezbednost i zdravlje na radu koji su se pojavili kao rezultat mera za ublažavanje širenja virusa. Prelazak na nove oblike radnog aranžmana, poput široko rasprostranjenog oslanjanja na rad na daljinu, predstavio je, na primer, mnoge mogućnosti za radnike, ali takođe predstavljao potencijalne rizike za bezbednost I zdravlja na radu, uključujući psihosocijalne rizike i posebno nasilje.

Trenutna kriza pokazuje koliko je važan sistem zaštite na radu i za zaposlene i za poslodavce.
Predvidite, pripremite se i odgovorite na nezgode – ulažite u sistem zaštite na radu!