Претрага:

31. Мај – Светски дан без дувана

Светска здравствена организација (СЗО) 31. маја 2022. године спроводи глобалну кампању за СВЕТСКИ ДАН БЕЗ ДУВАНСКОГ ДИМА „ДУВАН: ПРЕТЊА НАШОЈ ЖИВОТНОЈ СРЕДИНИ.  Кампања има за циљ да подигне свест јавности о утицају дувана на животну средину – од узгоја, производње, дистрибуције и отпада. Кампања ће такође имати за циљ да разоткрије напоре дуванске индустрије да „озелени” своју репутацију и производе, тако што ће се пласирати као еколошки прихватљиви.

Са годишњим доприносом гасова стаклене баште од 84 мегатона еквивалента угљен-диоксида, дуванска индустрија доприноси климатским променама и смањује отпорност на климу, расипајући ресурсе и оштећујући екосистеме. Сваке године се уништи око 3,5 милиона хектара земље за узгој дувана. Узгајање дувана доприноси крчењу шума, посебно у земљама у развоју. Крчење шума за плантаже дувана промовише деградацију земљишта и „недостатак приноса“ или способност земљишта да подржи раст било којег другог усева или вегетације. Утицај употребе дувана на животну средину додаје непотребан притисак на ионако оскудне ресурсе наше планете и крхке екосистеме. Ово је посебно опасно за земље у развоју, јер се тамо дешава највећи део производње дувана. Оптерећење животне средине пада на земље које су најмање способне да се носе са тим, а профит остварују транс-националне дуванске компаније које се налазе у земљама са вишим приходима.

 Око 90% укупне производње дувана концентрисано је у земљама у развоју, дуван има изузетно неуједначен утицај на различите социо-економске групе. У земљама са ниским и средњим дохотком, многи фармери и владини званичници виде дуван као новчану културу која може да генерише економски раст, међутим, краткорочне новчане користи од усева надокнађују се дугорочним последицама повећане несигурности хране, чести стални дугови фармера, болести и сиромаштво међу радницима на фармама и распрострањена штета по животну средину у земљама са ниским и средњим приходима.

Дуванска индустрија је такође уложила велика средства у „зелено прање“ својих активности штетних по животну средину пријављивањем утицаја на животну средину и финансирањем пројеката и организација корпоративне друштвене одговорности за животну средину. Њихова димна завеса може да функционише само због недостатка објективних података, као и због ограниченог и недоследног законодавства на међународном и локалном нивоу.

Смањење потрошње дувана треба идентификовати као кључну полугу за постизање свих циљева одрживог развоја, а не само оних који су директно повезани са здрављем.

Кампања позива владе и креаторе политике да појачају законодавство, укључујући имплементацију и јачање постојећих шема како би произвођачи постали одговорни за еколошке и економске трошкове отпада од дуванских производа.

КЉУЧНЕ ПОРУКЕ:

  • ДУВАН ШТЕТИ ЖИВОТНОЈ СРЕДИНИ-Узгој, производња и употреба дувана трују нашу воду, земљиште, плаже и градске улице хемикалијама, токсичним отпадом, опушцима, укључујући микропластику, и отпад од е-цигарета. Немојте наседати на покушаје дуванске индустрије да покуша да одврати пажњу од штетности по животну средину тако што ће „озеленити“своје производе кроз донације иницијативама за одрживост и извештавање о еколошким „стандардима“ које сами често постављају.
  • НАТЕРАЈТЕ ДУВАНСКУ ИНДУСТРИЈУ ДА ОЧИСТИ СВОЈ НЕРЕД-Дуванска индустрија остварује профит уништавајући животну средину и треба да буде одговорна за уништавање животне средине и да плати отпад и штету, укључујући и надокнаду трошкова сакупљања овог отпада.
  • ОСТАВИТЕ ДУВАН ДА СПАСИТЕ НАШУ ПЛАНЕТУ-Свака попушена цигарета или употребљени дувански производ расипа драгоцене ресурсе од којих зависи наше постојање. Оставите дуван за своје здравље и здравље наше планете. Дувански дим доприноси већем степену загађења ваздуха и садржи три врсте гасова стаклене баште.
  • ПОМОЗИТЕ УЗГАЈИВАЧИМА ДУВАНА ДА ПРЕЂУ НА ОДРЖИВЕ УСЕВЕ-Владе и креатори политике треба да подрже фармере дувана да пређу на алтернативне, одрживије начине за живот како би смањили утицај на животну средину узгоја и производње дувана, а да при томе наставе да примењују мере контроле дувана.

Придружите се дискусији