Pretraga:

Dan Crvenog krsta

Crveni krst Pančevo u periodu od  8.  do 15 maja sa niz aktivnosti će obeležiti nedelju Crvenog krsta. Ovo je period u godini koji posvećujemo obeležavanju Svetskog dana Crvenog krsta i Crvenog polumeseca kao i  8. maj, dan kada je daleke 1828. godine rođen osnivača Pokreta Anri Dinan. Na globanom planu, Međunarodni Pokret Crvenog krsta i Crvenog polumeseca svojim aktivnostima i programima pomoći  obuhvata  kroz svoju  mrežu oko 11,7 miliona aktivnih  volontera i 450.000 zaposlenih, Međunarodni pokret Crvenog krsta i Crvenog polumeseca radi u zajednicama u 192države..

Tema i glavni slogan  ovogodišnjeg obeležavanja Svetskog dana Crvenog krstakoju je opredelila Međunarodna federacija društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca,  je

“Unstoppable – Nezaustavljivi“

Računajte na nas zato što i kada je najteže i dalje smo zajedno.

Ovaj slogan je potvrđen u praksi prošle i ove godine tokom pandemije Korona virusa kada smo kao Nacionalno društvo pokazali sposobnost brzog prilagođavanja novim okolnostima i potpuno novom načinu organizovanja  pružajući  pomoć najugroženijim građanima i građankama  koji su zbog pojave nove krize bili i jesu dodatno ugroženi, a pre svega marginalizovanim grupama koje su inače i pre pandemije bile ugrožene svojim statusom.

Posvećeni i odani volonteri i zaposleni Crvenog krsta Pančevo spremni su da u svakom trenutku odgovore na trenutne izazive kao i da mobilišemo humanost i solidarnost sugrađanki i sugrađana sa ciljem da spasimo živote i ublažimo patnje i donosemo promene u životu naše lokalne zajednice. Volonteri, volonterke  i osoblje Crvenog krsta Pančevo ulažu sve napore kako bi osigurali da niko ko se obratio  ne bude ostavljen bez pomoći i zaboravljen.

Crveni krst Pančevo svojim različitim humanitarnim programima  je u 2020. godini stigao do 7500 ljudi, jačajući zajednicu kroz svoje: socijalne i zdravstvene programe, pripremu i odgovor na nesreće, motivisanje građana da dobrovoljno daju krv, program brige o starijima, rad sa marginalizovanim grupama, rad sa mladima i pritom je bio vođen svojim humanitarnim vrednostima i principima trudeći se da kroz svoje programe gradi zajednicu koje uključuju sve građane i građanke  jačanjem njihove svesti i podizanjem nivoa znanja na isti način.

U ime Crvenog krsta Pančevo srdačno pozdravljamo.