Претрага:

„ДОНЕСИ ОДЛУКУ- ОСТАВИ ДУВАН”

Поводом Светског дана без дувана 31. маја , у просторијама Црвеног крста Панчево у сарадњи са Заводом за јавно здравље Панчево одржана је трибина под називом „Буди освајач – остави упаљач” што је слоган који су млади волонтери/ке Црвеног крста Панчево осмислили и освојили треће место на конкурсу „За здравији живот без цигарета“ Црвеног крста Војводине.
Трибина је била намењена и прилагођена младима 7. разреда основних школа са циљем скретања пажње на штетне ефекте употребе дувана као и последице излагања дуванском диму. Предавање је слушало 10 ученика/ца 7. разреда основне школе “Ђура Јакшић” Панчево. Овом приликом дипломирани педагог, здравствена сарадница, Јелена Крстић говорила о новим изазовима у контроли дувана као што су употреба наргила и електронских цигарета међу младима.
У складу су овогодишњом кампањом и слоганом који је Светска здравствена организација осмислила, Јелена Крстић је указала на постојање професионалне подршке код престанка употребе дуванских производа у истакла бројне разлоге за доношење овакве одлуке. Позвала је присутне ђаке да и својим родитељима, пријатељима коју су конзменти дуванских производа пренесу информацију да уколико не могу сами да оставе дуван, потраже помоћ стручњака и придржавају се њихових савета у току процеса одвикавања.

Ево неких од савета за сузбијање жеље за пушењем и жудње за цигаретом који су се могли чути на овој трибини:
Одлагање: Одложите пушење колико год можете пре него што ћете попустити својој жудњи за цигаретом.
Дубоко дисање: Удахните дубоко 10 пута како бисте се опустили док жудња за цигаретом не прође.
Пијење воде: Вода за пиће је здрава алтернатива цигаретама.
Одвраћање пажње:Урадите нешто друго да бисте себи одвратили пажњу од цигарете – истуширајте се, читајте, шетајте, слушајте музику!