Претрага:

Међународни дан борбе против трговине људима

📢Трговина људима је једно од најозбиљнијих кршења људских права. Она погађа најугроженије у нашем друштву и према проценама утиче на животе 24,9 милиона људи широм света.

👉Подаци показују да, иако су мушке жртве једини профил који је порастао за око +3️⃣% од 2019. године, жене и девојке и даље чине већину свих откривених жртава трговине људима (6️⃣0️⃣%).

👉Важно је разумети родну димензију овог феномена и позабавити се његовом међуповезаношћу са родно заснованим насиљем.

Трговина људима је облик насиља над женама, али родно засновано насиље је такође важан покретач трговине људима, служећи као подстицајни фактор за бекство жена и девојака из својих домова. Штавише, физичка и емоционална траума родно заснованог насиља повећава рањивост жртава, што трговци људима често користе.

👉Такође, три пута је већа вероватноћа да ће жене жртве доживети физичко или екстремно насиље од стране трговаца него мушке жртве.

Свест о основним узроцима трговине људима може нам помоћи да дођемо до бољег одговора.

Знање је моћ: учимо заједно!

Поводом обележавања Међународног дана бробе против трговине људима, 30. јула, Црвени крст Панчево реализовао је уличну акцију у Народној башти и радионицу за наше најмлађе суграђане.
Већ традиционално се овог датума дружимо са малишанима из боравка Корак по корак. И овог пута наше волонтерке уз помоћ ликова Мише и Маше научиле су децу безбедном понашању.