Pretraga:

Međunarodni dan borbe protiv trgovine ljudima

📢Trgovina ljudima je jedno od najozbiljnijih kršenja ljudskih prava. Ona pogađa najugroženije u našem društvu i prema procenama utiče na živote 24,9 miliona ljudi širom sveta.

👉Podaci pokazuju da, iako su muške žrtve jedini profil koji je porastao za oko +3️⃣% od 2019. godine, žene i devojke i dalje čine većinu svih otkrivenih žrtava trgovine ljudima (6️⃣0️⃣%).

👉Važno je razumeti rodnu dimenziju ovog fenomena i pozabaviti se njegovom međupovezanošću sa rodno zasnovanim nasiljem.

Trgovina ljudima je oblik nasilja nad ženama, ali rodno zasnovano nasilje je takođe važan pokretač trgovine ljudima, služeći kao podsticajni faktor za bekstvo žena i devojaka iz svojih domova. Štaviše, fizička i emocionalna trauma rodno zasnovanog nasilja povećava ranjivost žrtava, što trgovci ljudima često koriste.

👉Takođe, tri puta je veća verovatnoća da će žene žrtve doživeti fizičko ili ekstremno nasilje od strane trgovaca nego muške žrtve.

Svest o osnovnim uzrocima trgovine ljudima može nam pomoći da dođemo do boljeg odgovora.

Znanje je moć: učimo zajedno!

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana brobe protiv trgovine ljudima, 30. jula, Crveni krst Pančevo realizovao je uličnu akciju u Narodnoj bašti i radionicu za naše najmlađe sugrađane.
Već tradicionalno se ovog datuma družimo sa mališanima iz boravka Korak po korak. I ovog puta naše volonterke uz pomoć likova Miše i Maše naučile su decu bezbednom ponašanju.