Претрага:

МЕЂУНАРОДНИ ДАН ПРОТИВ ЗЛОУПОТРЕБЕ И НЕЗАКОНИТЕ ТРГОВИНЕ ДРОГАМА-26. ЈУН 2023.

Међународни дан против злоупотребе и незаконите трговине дрогама обележава се 26. јуна широм света. Обележавање овог датума, који је 1987. године усвојила Генерална скупштина Уједињених нација, има за циљ мобилисање појединаца и заједнице за подизање свести о последицама употребе дрога и њихово подстицање за активан однос у сузбијању овог значајног друштвеног проблема.

Слоган кампање за 2023. годину „Људи пре свега: стоп стигми и дискриминацији, јачање превенције“. Светски проблем дроге је комплексно питање које погађа милионе људи широм света. Многи људи који користе дрогу суочавају се са стигмом и дискриминацијом, што може додатно наштетити њиховом физичком и менталном здрављу и спречити их да добију помоћ која им је потребна. Канцеларија Уједињених нација за дроге и криминал (УНОДЦ) препознала је важност заузимања приступа усмереног на људе у политици који се баве проблемом дроге, са фокусом на људска права, саосећања и праксе засноване на доказима.

Дугогодишња сарадница и волонтерка Црвеног крста Панчево, здравствена радница, виша медицинска сестра Мира Јовановић је поводом обележавања овог дана одржала предавање за ученике Машинске школе „Панчево“, указујући им на значај вршњачког подстицања у подизању свести о последицама употребе дрога, али и значају активаног односа у сузбијању овог значајног друштвеног проблема.

Ученицима су представљени и резултати Европског школског истраживања о употреби психоактивних супстанци међу ученицима у Србији за 2019. према којима је било коју дрогу током живота пробало 8,6% ученика старости 16 година. Канабис је најчешће коришћена дрога међу ученицима првих разреда средњих школа у Србији. Ову дрогу је током живота пробало 7,3% ученика првих разреда средњих школа, 5,6% ученика у претходних 12 месеци и 3,2% у претходних 30 дана, са већом учесталошћу међу дечацима у поређењу са девојчицама. Предавање је одржано у просторијама Црвеног крста Панчево.

Истим поводом волонтерке Црвеног крста Панчево су уличном акцијом скренуле пажњу на овај друштвени проблем, поделиле су информативене лифлете и књижице на тему превенције наркоманије.

Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” и мрежа института/завода за јавно здравље обележава 26. јун – Међународни дан против злоупотребе и незаконите трговине дрогама, различитим активностима које укључују организацију скупова за стручну и општу јавност, организовање трибина и предавања, припрему и/или дистрибуција информативног материјала и друго, а све активности подразумевају и интензивну сарадњу са свим секторима друштва и медијима. Укључивање што већег броја партнера у обележавање овог значајног датума из календара здравља доприноси даљем јачању међусекторске сарадње у области смањења понуде и потражње дрога.