Претрага:

Светски дан добровољних давалаца крви 14. јун 2022.

„Давање крви је чин солидарности. Придружи се и ти у спасавању живота“

Сваке године се 14. јуна обележава Светски дан добровољних давалаца крви.

Тог дана:

  • Подижемо свест о важности и потреби давања крви и крвних продуката,
  • Подвлачимо кључан допринос здравственим системима  добровољним, анонимниим и неплаћеним давањем крви,
  • Подржавамо здравствени систем, организације које се баве давалаштвом крви и друге невладине организације које се баве јачањем и ширењем програма добровољног давалаштва крви.

Светски дан је добра прилика да се укаже на потребу да се обезбеде адекватни ресурси да би се повећео број прикупљених јединица крви од добровољних, неплаћених давалаца крви и да се трансфузија учини доступном свима којима је потребна.

Крв и крвни продукти су кључни ресурс за животе жена које пате од крварења у трудноћи и на порођају, деце која пате од тешких облика анемије због маларије или потхрањености, пацијената који имају леукемију, наслеђене проблеме са хемоглобином, жртве траума, хитних стања, незгода и акцидента као и за особе које се подвргавају хируршким интервенцијама и процедурама. Потреба за крвљу је универзална али приступ крви онима којима је потребна –није. Несташице крви су честе у земљама са ниским и средњим примањима.

Да би се крв обезбедила свима којима је потребна трансфузија, у свим земљама су  потребни добровољни, неплаћени и редовни даваоци крви. Успешан програм добровољног давалаштва крви  карактерише широко и активно учешће целе популације, свакога дана а и у ситуацијама несрећа и непогода. Истовремено, давалаштво  помаже стварању опште атмосфере снажне солидарности јер је познато да да је давање крви  чин солидарности који јача друштвену кохезију којом се гради дух заједништва.

Овогодишња порука подвлачи улогу добровољног давања крви у спасавању живота и њеном доприносу јачања солидарности у друштву и гласи: „Давање крви је чин солидарности. Придружи се и ти у спасавању живота“.

Специфични циљеви су:

  • Захвалити се добровољним даваоцима крви и позвати ширу јавност да разуме важност и потребу редовног, неплаћеног давања крви,
  • Подвући важност редовног, континуираног давања крви да би се одржале довољне резерве крви и омогућила доступност безбедне трансфузије онда када је потребна,
  • Указати на важност и промовисати вредности добовољног, неплаћеног давања крви које доприносили солидарности у друштву и друштвеној кохезији,
  • Подићи свест да је потребно да здравство више инвестира у одржив и стабилан систем да би се повећао број давалаца из категорије добровољних, анонимних и неплаћених давалаца крви.

Посебна активност која се подстиче у овогодишњој кампањи јесте да се медијима предоче приче људи чији су животи спасени захваљујући трансфузији да би се додатно мотивисали постојећи добровољни даваоци крви али и нови, односно особе које су здраве а до сада нису дале крв.

Остале активности које се подстичу јесу организација различитих свечаности овим поводом: уручења признања добровољним даваоцима крви, кампање на друштвеним мрежама, фотографије добровољних давалаца крви уз постојећи слоган, музички и други догађаји који су посвећени добровољним даваоцима крви, осветљавање значајних културних места у градовима црвеном бојом и сл.

Овогодишњи град домаћин Светског дана добровољних давалаца крви 14. јуна  је Мексико сити.

Црвени крст Панчево данас, 14. Јуна, у сарадњи са Заводом за трансфузију крви Војводине, организује акцију давања крви у ХИП „Петрохемија“ Панчево, у колективу који је више пута добио плакету за најхуманију средину, јер су запослени овог колектива изузетно солидарни и на овај начин спашавају многе животе, несебично дајући крв.