Pretraga:

Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi 14. jun 2022.

„Davanje krvi je čin solidarnosti. Pridruži se i ti u spasavanju života“

Svake godine se 14. juna obeležava Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi.

Tog dana:

  • Podižemo svest o važnosti i potrebi davanja krvi i krvnih produkata,
  • Podvlačimo ključan doprinos zdravstvenim sistemima  dobrovoljnim, anonimniim i neplaćenim davanjem krvi,
  • Podržavamo zdravstveni sistem, organizacije koje se bave davalaštvom krvi i druge nevladine organizacije koje se bave jačanjem i širenjem programa dobrovoljnog davalaštva krvi.

Svetski dan je dobra prilika da se ukaže na potrebu da se obezbede adekvatni resursi da bi se povećeo broj prikupljenih jedinica krvi od dobrovoljnih, neplaćenih davalaca krvi i da se transfuzija učini dostupnom svima kojima je potrebna.

Krv i krvni produkti su ključni resurs za živote žena koje pate od krvarenja u trudnoći i na porođaju, dece koja pate od teških oblika anemije zbog malarije ili pothranjenosti, pacijenata koji imaju leukemiju, nasleđene probleme sa hemoglobinom, žrtve trauma, hitnih stanja, nezgoda i akcidenta kao i za osobe koje se podvrgavaju hirurškim intervencijama i procedurama. Potreba za krvlju je univerzalna ali pristup krvi onima kojima je potrebna –nije. Nestašice krvi su česte u zemljama sa niskim i srednjim primanjima.

Da bi se krv obezbedila svima kojima je potrebna transfuzija, u svim zemljama su  potrebni dobrovoljni, neplaćeni i redovni davaoci krvi. Uspešan program dobrovoljnog davalaštva krvi  karakteriše široko i aktivno učešće cele populacije, svakoga dana a i u situacijama nesreća i nepogoda. Istovremeno, davalaštvo  pomaže stvaranju opšte atmosfere snažne solidarnosti jer je poznato da da je davanje krvi  čin solidarnosti koji jača društvenu koheziju kojom se gradi duh zajedništva.

Ovogodišnja poruka podvlači ulogu dobrovoljnog davanja krvi u spasavanju života i njenom doprinosu jačanja solidarnosti u društvu i glasi: „Davanje krvi je čin solidarnosti. Pridruži se i ti u spasavanju života“.

Specifični ciljevi su:

  • Zahvaliti se dobrovoljnim davaocima krvi i pozvati širu javnost da razume važnost i potrebu redovnog, neplaćenog davanja krvi,
  • Podvući važnost redovnog, kontinuiranog davanja krvi da bi se održale dovoljne rezerve krvi i omogućila dostupnost bezbedne transfuzije onda kada je potrebna,
  • Ukazati na važnost i promovisati vrednosti dobovoljnog, neplaćenog davanja krvi koje doprinosili solidarnosti u društvu i društvenoj koheziji,
  • Podići svest da je potrebno da zdravstvo više investira u održiv i stabilan sistem da bi se povećao broj davalaca iz kategorije dobrovoljnih, anonimnih i neplaćenih davalaca krvi.

Posebna aktivnost koja se podstiče u ovogodišnjoj kampanji jeste da se medijima predoče priče ljudi čiji su životi spaseni zahvaljujući transfuziji da bi se dodatno motivisali postojeći dobrovoljni davaoci krvi ali i novi, odnosno osobe koje su zdrave a do sada nisu dale krv.

Ostale aktivnosti koje se podstiču jesu organizacija različitih svečanosti ovim povodom: uručenja priznanja dobrovoljnim davaocima krvi, kampanje na društvenim mrežama, fotografije dobrovoljnih davalaca krvi uz postojeći slogan, muzički i drugi događaji koji su posvećeni dobrovoljnim davaocima krvi, osvetljavanje značajnih kulturnih mesta u gradovima crvenom bojom i sl.

Ovogodišnji grad domaćin Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi 14. juna  je Meksiko siti.

Crveni krst Pančevo danas, 14. Juna, u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi Vojvodine, organizuje akciju davanja krvi u HIP „Petrohemija“ Pančevo, u kolektivu koji je više puta dobio plaketu za najhumaniju sredinu, jer su zaposleni ovog kolektiva izuzetno solidarni i na ovaj način spašavaju mnoge živote, nesebično dajući krv.