Претрага:

Светски дан прве помоћи

„НЕЗГОДЕ НЕ ЗНАЈУ ЗА КОРОНУ!

ПРВА ПОМОЋ ЈЕ УВЕК ПОТРЕБНА“

12. септембар 2020.

Упркос забринутости у вези са Kорона вирусом (COVID-19) и фокусом на спречавању његовог ширења и даље се дешавају повреде и болести које нису повезане са Корона вирусом. Незгоде се дешавају без обзира на тренутну епидемиолошку ситуацију у нашој земљи. Помоћ људима који се нађу у невољи једнако је потребна сада, као и у редовним околностима, можда чак и више.

Адекватно и благовремено указивање прве помоћи спасава живот и спречава даље погоршање стања. Такође, може спречити додатно оптерећење здравственог система збрињавањем мањих повреда или нагло насталих стања на лицу места. Спречава се и непотребно излагање повређене особе Корона вирусу. Међутим, за озбиљније повреде, стања и болести и даље ће бити потребна медицинска нега, а процену и лечење не би требало одлагати због страха заразе Корона вирусом. Утичимо на грађане да шире чинењине, не страх!

Ове године, Светски дан прве помоћи ће бити обележен у суботу 12. септембра.  На овај дан организације Црвеног крста широм света настоје да скрену пажњу јавности о значају познавања прве помоћи  за појединца и за друштвену заједницу. Прва помоћ је препознатиљив симбол организације Црвеног крста и једна од важних области деловања Црвеног крста у целом свету.

Знања из прве помоћи би због тога  требало да буду део здравствене културе сваког грађанина.

Обука грађана за пружање прве помоћи чини друштвену заједницу безбеднијом и снажнијом, односно спремнијом за различите врсте изазова у смислу природних непогода или других врста несрећа и околности које се догађају у савременом добу.

Свако од нас може бити у ситуацији да му је потребна прва помоћ. У исто време свако од нас може да научи да пружи прву помоћ.  У данашње време хероји не користе чаробни штапић, нити имају супермоћи, већ имају знање, вештине и препознатљиву маску! Постаните нечији херој. Ставите маску, научите  прву помоћ и будите одважни да је примените у тренутку када је потребно.

Не заборавимо да пандемија Корона вируса није једини здравствени проблем нашег друштва. Потрудимо се заједно да особе са хитним стањима, без одлагања добију неопходну здравствену помоћ, а да мање повреде и стања која не захтевају медицинску помоћ збринемо сами. Будимо тим, будимо хероји!

Не заборавимо: ХЕРОЈИ НОСЕ МАСКЕ!