Pretraga:

Svetski dan prve pomoći

„NEZGODE NE ZNAJU ZA KORONU!

PRVA POMOĆ JE UVEK POTREBNA“

12. septembar 2020.

Uprkos zabrinutosti u vezi sa Korona virusom (COVID-19) i fokusom na sprečavanju njegovog širenja i dalje se dešavaju povrede i bolesti koje nisu povezane sa Korona virusom. Nezgode se dešavaju bez obzira na trenutnu epidemiološku situaciju u našoj zemlji. Pomoć ljudima koji se nađu u nevolji jednako je potrebna sada, kao i u redovnim okolnostima, možda čak i više.

Adekvatno i blagovremeno ukazivanje prve pomoći spasava život i sprečava dalje pogoršanje stanja. Takođe, može sprečiti dodatno opterećenje zdravstvenog sistema zbrinjavanjem manjih povreda ili naglo nastalih stanja na licu mesta. Sprečava se i nepotrebno izlaganje povređene osobe Korona virusu. Međutim, za ozbiljnije povrede, stanja i bolesti i dalje će biti potrebna medicinska nega, a procenu i lečenje ne bi trebalo odlagati zbog straha zaraze Korona virusom. Utičimo na građane da šire činenjine, ne strah!

Ove godine, Svetski dan prve pomoći će biti obeležen u subotu 12. septembra.  Na ovaj dan organizacije Crvenog krsta širom sveta nastoje da skrenu pažnju javnosti o značaju poznavanja prve pomoći  za pojedinca i za društvenu zajednicu. Prva pomoć je prepoznatiljiv simbol organizacije Crvenog krsta i jedna od važnih oblasti delovanja Crvenog krsta u celom svetu.

Znanja iz prve pomoći bi zbog toga  trebalo da budu deo zdravstvene kulture svakog građanina.

Obuka građana za pružanje prve pomoći čini društvenu zajednicu bezbednijom i snažnijom, odnosno spremnijom za različite vrste izazova u smislu prirodnih nepogoda ili drugih vrsta nesreća i okolnosti koje se događaju u savremenom dobu.

Svako od nas može biti u situaciji da mu je potrebna prva pomoć. U isto vreme svako od nas može da nauči da pruži prvu pomoć.  U današnje vreme heroji ne koriste čarobni štapić, niti imaju supermoći, već imaju znanje, veštine i prepoznatljivu masku! Postanite nečiji heroj. Stavite masku, naučite  prvu pomoć i budite odvažni da je primenite u trenutku kada je potrebno.

Ne zaboravimo da pandemija Korona virusa nije jedini zdravstveni problem našeg društva. Potrudimo se zajedno da osobe sa hitnim stanjima, bez odlaganja dobiju neophodnu zdravstvenu pomoć, a da manje povrede i stanja koja ne zahtevaju medicinsku pomoć zbrinemo sami. Budimo tim, budimo heroji!

Ne zaboravimo: HEROJI NOSE MASKE!