Претрага:

„ВАШЕ ДВЕ РУКЕ МОГУ ДА СПАСУ ЖИВОТ“

Светски дан оживљавања обележава се 16. октобра са циљем да се подигне свест о значају едукације грађана и познавања мера за спасавање живота и да се скрене пажња на проблем наглог срчаног застоја. Овогодишња порука јесте да треба подизати свест грађана о важности обуке за кардиопулмоналну реанимацију (КПР) као спасоносне мере прве помоћи у случају наглог срчаног застоја.

СЛОГАН „ВАШЕ ДВЕ РУКЕ МОГУ ДА СПАСУ ЖИВОТ“

Седам од десет срчаних застоја дешава се у ванболничким условима, код куће, на послу, на јавним местима, најчешће пред пролазницима, очевицима. Међутутим, мање од 20 процената људи који се затекну на лицу места на крају пружи прву помоћ. Сваки минут који прође до доласка хитне помоћи значи 10% мање шансе да преживљавање, осим уколико неко пружи прву помоћ. Стотине хиљада живота би се могло спасити сваке године након изненадних ванболничких срчаних застоја, када би се повећале стопе реанимације започете од стране очевидаца.

Међународна федерација друштава Црвеног крста и Црвеног полумесеца лидер је у едукацији грађана како да поступе у случају животне угрожености и пруже прву помоћ. Мере оживљавања обавезан су део су сваке обуке у првој помоћи.

У Црвеном крсту Панчево можете се обучити за пружање прве помоћи без обзира на године старости. Наши волонтери – предавачи прве помоћи обучавају школску децу и младе, организују показне вежбе за грађанство, врше обуке запослених и у складу са потребама организације  реализују основне, али и напредне обуке.

Уколико желите да се обучите и оспособите за пружање прве помоћи, обратите нам се, а ми ћемо организовати обуку која Вам одговара.

Придружите се дискусији